How to set codecs

Here you can find tips on how to configure/accomplish things

Moderator: poutnikl

How to set codecs

Postby Michael Piper » Mon Sep 05, 2016 4:36 pm

My installation works fine for BBC HD channels but SD doesn't work. Can someone please give me a simple, step-by-step guide to how I install the SD codec without messing up my HD reception?
Michael Piper
 
Posts: 7
Joined: Sun Aug 07, 2016 5:36 pm

Re: How to set codecs

Postby dahaka » Sat Sep 17, 2016 12:44 pm

First install this codec then :

Tools --> Settings --> Directshow --> Connection --> Video decoder --> Add --> LAV Video Decoder --> OK
Video Decoder --> Choose lav
Apply and restart video

LAV Filters 0.68.1.31
http://www.free-codecs.com/download_sof ... ilters.htm
Attachments
lav codec.jpg
lav codec.jpg (182.28 KiB) Viewed 12615 times
Windows 10 1703 X64
Smart DVB 0.5.X.X
Tevii DVBS2-S662 - driver 5.1.9.2
driver 5.1.8.5(the best but not work @ windows 10)
dahaka
 
Posts: 10
Joined: Fri Jan 15, 2010 6:44 pm

Re: How to set codecs

Postby Michael Piper » Sat Sep 24, 2016 1:33 pm

Thanks dahaka but that failed completely.

I installed the LAV codecs. Video on SmartDVB stopped straightaway. I re-startred the program, tried to 'add video decoder' but the LAV codecs don't appear in the list.I now have a completely non-functional SmartDVB!!
Michael Piper
 
Posts: 7
Joined: Sun Aug 07, 2016 5:36 pm

Re: How to set codecs

Postby Michael Piper » Sat Sep 24, 2016 1:46 pm

Please help!!

Uninstalled LAV codecs. Re-installed SmartDVB

I have now lost audio on my SmartDVB installation for BBC News HD. BBC 1 HD still works fine.. I get the message 'Error adding Audio Decodér Filter 0x80004003 (directshow)'
Michael Piper
 
Posts: 7
Joined: Sun Aug 07, 2016 5:36 pm

Re: How to set codecs

Postby SmartDVB » Sat Sep 24, 2016 1:54 pm

what is your current codec settings. Could you attach or send me a generated crash report (after you have the error you mention). These logs might give more insight to what's happening here..
might be the BBC HD news uses a different audio decoder (ac3 or aac) and that is not yet configured well, for aac you might try divx audio decoder which is free and works, for ac3 lav should also work fine though..
SmartDVB
Site Admin
 
Posts: 616
Joined: Sun Feb 01, 2009 5:18 am

Re: How to set codecs

Postby Michael Piper » Sat Sep 24, 2016 2:07 pm

Where do I find and/or how do I generate a crash report?

I repeat BBC 1 HD continues to work fine. Before the installation of LAV codecs BBC News HD also worked fine.

Screenshot of current settings attached
Attachments
smartdvb codec settings 240916.jpg
smartdvb codec settings 240916.jpg (119.47 KiB) Viewed 12520 times
Michael Piper
 
Posts: 7
Joined: Sun Aug 07, 2016 5:36 pm

Re: How to set codecs

Postby SmartDVB » Sat Sep 24, 2016 2:23 pm

ok, have you installed the lav 32 bit codecs or did you install the 64 bit version of lav? SmartDVB needs the 32 bit version for it to show up in the 'Add' dialog button next to the video/audio decoders etc.
SmartDVB
Site Admin
 
Posts: 616
Joined: Sun Feb 01, 2009 5:18 am

Re: How to set codecs

Postby Michael Piper » Sat Sep 24, 2016 5:55 pm

Thank you. That would explain it. As I have a 64 bit system I installed the 64 bit version.
Michael Piper
 
Posts: 7
Joined: Sun Aug 07, 2016 5:36 pm

Re: How to set codecs

Postby Michael Piper » Sun Sep 25, 2016 9:44 am

Thank you. I have now video and audio working properly on BBC HD channels. Also some other HD channels but nothing else works.
Michael Piper
 
Posts: 7
Joined: Sun Aug 07, 2016 5:36 pm

Re: How to set codecs

Postby SmartDVB » Sun Sep 25, 2016 2:51 pm

when you look at your tevii device settings (tools > device settings) for bda does it show "tevii" as device type, if not select tevii and try again..otherwise you could generate an error report or send me smartdvb.log and bda.log after you selected some sd channels which fail to show/tune. I suppose you also selected LAV for SD video since the ms-dtv codec mostly does not work for sd on win7
SmartDVB
Site Admin
 
Posts: 616
Joined: Sun Feb 01, 2009 5:18 am

Re: How to set codecs

Postby Michael Piper » Sun Sep 25, 2016 3:23 pm

Thanks. I tried that. I set Diseqc mode to TeVii but it makes no difference at all, even after restarting the program. I continue to get this error message on all non HD channels. This was BBC Parliament.
Attachments
smartdvb bbc parl error.jpg
smartdvb bbc parl error.jpg (61.84 KiB) Viewed 12542 times
Michael Piper
 
Posts: 7
Joined: Sun Aug 07, 2016 5:36 pm

Re: How to set codecs

Postby SmartDVB » Sun Sep 25, 2016 9:36 pm

is this with the LAV SD decoder set? Some older LAV decoder use a different pin naming scheme compared to recent LAV codecs. Please try this: first remove the current LAV decoder in the 'connection' dialog, select the SD decoder in the Video decoder combobox then press 'delete' and delete the current lav entry. Then press 'add' and add the lav codec again and see if it works then. The decoder entries are kept in filters.ini, you can also check or edit this file manually, the current LAV entry for sd video there should be something like:
video22=LAV Video Decoder,{EE30215D-164F-4A92-A4EB-9D4C13390F9F},Input,Output

so pin names should be "Input" and "Output". If you get this error with all sd decoders you might have a different issue.
SmartDVB
Site Admin
 
Posts: 616
Joined: Sun Feb 01, 2009 5:18 am

Re: How to set codecs

Postby p060477 » Thu Jan 07, 2021 1:01 pm

i've latest portable vers of smartdvb for my win 10 home 64 20h2 and i have also lav filters latest vers for x64 but most of the channels are not viewable ..or with lots of flashes and stop and go..could you pls help me to set it in order to see them fluently
p060477
 
Posts: 1
Joined: Wed Jan 06, 2021 9:33 pm


Return to Howto's

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest